Stravovanie

Prijímateľom umiestneným v Domove sociálnych služieb Rakovec nad Ondavou je poskytované celodenné stravovanie. Majú možnosť odoberať stravu racionálnu, diabetickú a šetriacu, v súlade so zásadami zdravej výživy s prihliadnutím na vek a zdravotný stav.

V zariadení je stravovanie považované za dôležitú súčasť kultúry, preto sa kladie dôraz na prostredie jedálne, potrebnú pohodu a kľud so snahou rešpektovať individuálne nároky. Väčšina prijímateľov sa stravuje v priestrannej jedálni. Imobilným prijímateľom je podávaná strava na ubytovacom oddelení v čajových, kuchynkách alebo priamo pri lôžku.

Stravovacie služby spĺňajú hygienické požiadavky na priestorové usporiadanie, vybavenie, vnútorné členenie a na prevádzku.

Stravovací úsek zabezpečuje:

  • nákup potravín, bežné a hygienické skladovanie potravín,
  • vypracovanie časového a vecného harmonogramu spotreby v nadväznosti na skladbu jedál podľa jedálneho lístka a spotrebných noriem,
  • komplexnú prípravu jedál,
  • výdaj stravy pre prijímateľov,
  • dodržiavanie nákladných hygienických princípov od príjmu surovín až po výdaj pokrmov v súlade s plánom HACCP,
  • dodržiavanie hygieny a čistoty všetkých priestorov stravovacej prevádzky (sklady, kuchyňa, jedáleň),
  • dodržiavanie predpisov BOZP a PO.